Neem contact met mij op via 06 1034 4722 of frank@loor-architecten.nl

Werken aan een leefbare binnenstad

Werken aan een leefbare binnenstad
  • winkelpand
  • leegstand

Steeds vaker zie je in binnensteden gedurende langere tijd panden leeg staan. Discussies over het waarom van deze leegstand worden op alle niveaus gevoerd, maar leiden zelden tot een concrete oplossing. Al enige tijd is bekend dat de binnensteden in de komende decennia ingrijpend zullen (moeten) veranderen. Dat heeft alles te maken met de opkomst van het internetwinkelen, maar ook omdat men tegenwoordig met een andere verwachting de binnenstad bezoekt.
Meer en meer gaat het erom om dingen te zien en te beleven. De binnenstad als een ervaring dus. De soms explosieve groei van de horeca is een typisch voorbeeld van wat men tegenwoordig van een stad verwacht. Je wil er zijn, genieten en gezien worden. Ook winkeliers merken dat steeds meer mensen voor de beleving naar de winkel komen. Proeverijen, workshops en allerlei andere activiteiten om het publiek bezig te houden zijn tegenwoordig minstens zo belangrijk als de oorspronkelijke koopwaar.
Ook het ambacht en het atelier lijken hun weg terug te vinden naar de binnenstad. Een volgende stap zal vermoedelijk ook zijn dat ook het wonen in de binnenstad weer veel meer als normaal gezien wordt. Het is nu eenmaal een plek die bruist van het leven.
Een van de gevolgen van deze metamorfose van de stad is dat de middelgrote winkelpanden, die voorheen bij winkelketens erg in trek waren, moeilijk meer te verhuren zijn. De ketens hebben de keuze: of ze gaan zich concentreren op de online verkoop met en kleine winkel als showroom, of ze gaan naar een locatie buiten de stad waar megastores zijn toegestaan. Voor de overgebleven panden in de binnenstad is herbestemmen de enige oplossing.
In sommige gevallen is het mogelijk met een relatief kleine ingreep een groot pand op te delen. Onlangs deed deze situatie zich voor in de binnenstad van Arnhem. Een hoekpand van ruim 300 m2 kon worden opgesplitst in drie kleinere winkels, waarmee de verhuurbaarheid aanzienlijk is toegenomen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*