Neem contact met mij op via 06 1034 4722 of frank@loor-architecten.nl

Zijn huurders op wachtlijst voor sociale huurwoning de dupe van het toenemend aantal asielzoekers?

Zijn huurders op wachtlijst voor sociale huurwoning de dupe van het toenemend aantal asielzoekers?

Zijn huurders op wachtlijst voor sociale huurwoning de dupe van het toenemend aantal asielzoekers?

Met de komst van duizenden vluchtelingen uit Syrië en Eritrea blijkt dat de sociale woningmarkt niet in staat is aan de toegenomen vraag te voldoen. De gemeenten bedenken de ene na de andere noodopvang en meer dan 10.000 vluchtelingen zitten nog steeds ten onrechte in een opvangcentrum terwijl ze al lang een verblijfsstatus hebben.
Onlangs verschenen de resultaten van een onderzoek naar de wachttijden voor een sociale huurwoning. Dit onderzoek ging over de tijd voordat er sprake was van een verhoogd aantal asielzoekers. Gemiddeld 8 jaar en in een enkel geval (Purmerend) 21 jaar! Iedereen begrijpt dat je bij zulke wachttijden eigenlijk alleen nog maar van asociale huurwoningen kunt spreken. Toch hebben we hier jarenlang geen punt van gemaakt. Natuurlijk werden er plannen gemaakt om de doorstroming te bevorderen, maar aan de andere kant werden er ook weer plannen gemaakt die de doorstroming juist weer belemmerden. En ondertussen werd er aan het chronisch tekort aan sociale huurwoningen niets gedaan.
Om de vluchtelingen sneller aan fatsoenlijke woonruimte te helpen zijn overheden bereid, en wellicht zelfs in staat, om creatief om te gaan met bijvoorbeeld het herbestemmen van leegstaande kantoren. Maar waarom pas nu de nood echt hoog is? En wat is er op tegen om deze oplossingen open te stellen voor iedereen die op een jarenlange wachtlijst staat? Zou er in Purmerend dan helemaal geen kantoor meer leeg staan?
Dus bestuurders, architecten, bouwers, vastgoedbezitters en coöperaties van Nederland: aan de slag en zo snel mogelijk iets doen met die duizenden vierkante meters kantoor die we verder toch nergens meer voor nodig hebben. Dan kan iedereen weer op een normale manier aan een betaalbare huurwoning komen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*